Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече жените, които се отказват от майчинство „дефицитни” и „незавършени”. В своя реч в неделя (5-и юни), той допълни, че жена, която избира професионалния живот над майчинството възпрепятства своята женственост.

“Жени, които отказват майчинство, които не желаят да се грижат за дома, независимо колко успешен е техният професионален живот, са дефицитни и незавършени,” каза Ердоган пред Демократичната асоциация на турските жени (KADEM) в Истанбул.

Това изявление е част от серия коментари, които турският президент направи по отношение на ролята на жените в турското общество. Преди време Ердоган заяви: „Препоръчвам да имате поне по три деца.” По думите му силните семейства водят до силни нации.

В реч на 30-и май, президентът каза, че мюсюлманските семейства трябва да отхвърлят контрола на раждаемостта и контрацепцията. Според записи от 2014 година, когато той беше министър-председател, Ердоган е нарекъл контрацепцията „предателство”.

Много от коментарите му се смятат за опити да се стимулира увеличаване на турското население и очевидно имат значителен ефект.

Населението на Турция се е увеличило с 1.3% през 2015 година, според официалната статистика. През 2000-та година то е било 68 милиона души, а по последни данни вече е достигнало 78.74 милиона.

62-годишният турски лидер е баща на 4 деца. Най-младата му дъщеря е заместник председател на KADEM. Правителството му често дразни с изказвания феминистките и жените активистки, но управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отрича обвиненията в сексизъм, твърдейки, че настоящото правителство е направило много повече за жените, отколкото предходните правителства.

В настоящия кабинет има само една жена министър, която е начело на Министерството на семейството.

Подобни новини:

Първата дама на Турция нарече султанските хареми „училище“, подготвящо жените за живота

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *