Министерството на външните работи на Турция поиска обяснения от норвежкия посланик в Анкара, след като Осло даде убежище на турски граждани, обвинявани от турската власт, че са замесени в опита за преврат през юли 2016 г.

Става въпрос за четирима турски военни и военното аташе на Турция в Норвегия, както и техните роднини.

Войниците и военното аташе по-рано, в интервю за норвежка медия, отрекоха каквато и да е връзка с опита за преврат в Турция и казаха, че са освободени от постовете си. Петимата изразиха притеснение, че ще бъдат изправени пред наказателно преследване, ако се върнат в родината си.

И други турски дипломати и военни, работещи в чужбина потърсиха убежище в предимно европейски държави, след проваления метеж.

През януари т.г. Гърция отказа да удовлетвори искането за екстрадиция от Анкара за 8 бивши турски войници, които избягаха от страната с военен хеликоптер след преврата. Според гръцки съд животите и на осмината са в риск и те няма да получат честен съдебен процес, ако се върнат в Турция.

След проваления военен преврат в Турция миналата година, властта в Анкара обвини за организатор проповедника Фетулах Гюлен, който от години живее в САЩ. Над 40 000 души бяха арестувани в Турция, а над 100 000 бяха уволнени от своята военна, публична или частна длъжност. Много хора потърсиха убежище в чужбина.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *