Турция ще последва примера на Франция като временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права, докато трае извънредното положение в страната. Това заяви вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от НТВ.

Очакванията на Куртумлуш са, че извънредното положение ще продължи около месец, месец и половина. Той заяви, че според него е имало „структурни и индивидуални провали в разузнаването“, довели до опита за преврат на 15 срещу 16 юли.

Междувременно лидерът на опозиционното турско националистическо движение Девлет Бахчели обяви подкрепата си и на партията си за решението за въвеждане на извънредно положение: „Партията на националистическото движение ще е неотлъчно до правителството и хората в тези тъмни и трудни времена, каквато и да е цената.“

Късно вечерта в сряда (20-и юли) президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви извънредно положение в страната за 3 месеца. Целта на управляващите е да се справят по-бързо с отговорните за неуспешния метеж и да се предотврати втори опит за преврат.

Свързани новини с опита за преврат в Турция прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *