17:23 Избирателните секции в Турция са затворени, но на тези, които са се наредили на опашки да гласуват, ще бъде позволено да дадат своя глас.

Днес турските граждани гласуват на исторически референдум, на който ще дадат гласа си дали президентът да получи разширени изпълнителни права.

Предложените от властта в Анкара конституционни промени ще трансформират Турция от парламентарна в президентска република.

Изборните секции източната част на страната отвориха в 7 сутринта, докато гласуването в останалата част от държавата започнаха един час по-късно. Гражданите ще могат да дадат своя вот съответно до 4 и 5 следобед.

В събота турският държавен глава Реджеп Ердоган се обърна за последно към поддръжници в Истанбул, за да гласуват с „Да” за конституционните промени.

„[Новата система] ще подсили стабилната и сигурна околна среда, от която нашата страна има нужда, за да се развива”, каза той.

Промяната в управляващата система в страната е подкрепена от президента Ердоган, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), както и крайнодясната Партия на Националистическото действие.

Основната опозиция в лицето на Републиканската народна партия (РНП) и прокюрдската Народна демократическа партия, твърдят, че промените ще дадат прекалено много власт на една личност, подкопавайки разделението на властите в правителството.

„Ще гласуваме за бъдещето на Турция. Бихте ли позволили децата ви да се качат на влак без спирачки?, заяви по време на „Не” кампания лидерът на РНП Кемал Киличдароглу.

Ако турските граждани гласуват с „Да” на националното допитване, това ще даде на президента нови правомощия да назначава министри и други високопоставени лица, както и половината членове на Върховния съд.

Държавният глава ще може също да разпуска парламента, да издава изпълнителни декрети и да обявява извънредни положения.

Положителен вот на референдума ще постави под въпрос и бъдещите отношения на Турция с Европейския съюз, след като по време на кампанията , Ердоган неколкократно се закани да се допита до народа дали да продължи кампанията за членство в общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *