Министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев ще се срещне с министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи на 27 юли, съобщиха от руска страна. Двете държави постепенно започват да възобновяват отношенията си след 7-месечен застой.

Повече информация за срещата все още не се оповестява.

Контактите между Анкара и Москва се увеличиха, след като турският президент Реджеп Ердоган се извини за сваления руски бомбардировач на сирийско-турската граница в края на ноември 2015 година. Последва телефонен разговор между него и руския му колега Владимир Путин, на 29 юни.

Затоплянето на отношенията започна с преговори за възстановяване на сътрудничеството в търговията и други области между Турция и Русия.


На 24 ноември 2015 година турски F-16 изтребител свали руски бомбардировач Су-24 на сирийско-турската граница. Според военното министерство на Русия бомбардировачът им е бил на сирийска територия, но от Анкара твърдяха, че е било нарушено въздушното им пространство. Единият от руските пилоти загина. Турската страна отказа да се извини за инцидента. В резултат, Москва и Анкара преустановиха почти всички търговски, икономически и дипломатически връзки.

Още новини за отношенията между Турция и Русия може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *