Турция спира всички неимиграционни визови услуги в дипломатическите служби във Вашингтон като отговор на подобни действия, предприети от САЩ часове по-рано.

„Скорошните събития принудиха турското правителство да преоцени задължението на правителството на САЩ към сигурността на учрежденията и персонала на турската мисия“, се пояснява в изявление на турското посолство във Вашингтон в неделя.

Решението ще се приложи за визи и паспорти, „както и е-Визи и визи, придобити на границата.“

Изявлението идва по-малко от 24 часа, след като Съединените щати ограничиха визовите си услуги в Турция в отговор на ареста на служител на Генералния консулат на САЩ в Истанбул, Метин Топуз, по-рано тази седмица.

Топуз е турски гражданин, който беше обвинен, че  съучастник на турският проповедник Фетуллах Гюлен, смятан от турските власти за организатор на проваления опит за преврат в Турция миналия юли. САЩ отказва да екстрадира базирания в страната Гюлен, което обтегна отношенията с Анкара.

Американското посолство осъди ареста на служителя си, който все още остава задържан, определяйки обвиненията за участие в преврата като „неоснователни, анонимни обвинения“, които „могат да подкопаят и девалвират дългогодишното партньорство“ между САЩ и Турция.

Нито Анкара, нито Вашингтон поясняват колко дълго ще продължат „преоценката“ на двустранните задължения по сигурността, както и ограничените визови услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *