Турция обяви, че спира всички политически разговори на високо равнище с Холандия, а споразумението между Анкара и Европейския съюз, с което се ограничаваше потока от азиатски мигранти е приключило.

Изявлението беше направено късно на 13-и март от заместник външния министър на Турция Нуретин Чаникли и идва на фона на нарастващото напрежение между Анкара и Германия и Холандия, които отказаха да допуснат турски политици да организират политически митинги на тяхна територия.

Чаникли заяви, че турските власти ще предприемат стъпки за преоценка на споразумението на Анкара с ЕС за ограничаване на влизането на бежанци и имигранти в страните от Общността, след като те преминат през Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган също продължи с нападките срещу европейски политици. След като през почивните дни, той обвини Холандското правителство, че се държи като нацистите, сега Ердоган обвини германският канцлер Ангела Меркел, че „подпомага терористи“.

Отговарящата за външната политика на ЕС Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан призоваха турските управляващи „да се въздържат от прекомерни изявления и действия, които рискуват допълнително утежняване на ситуацията.“

Ердоган обаче обвини Меркел, че не е отговорила за 4 500 досиета, които Анкара е изпратила, за хора, заподозрени в тероризъм. В интервю за телевизия A-Haber той заяви, че в списъците има заподозрени, свързани с турските власти и кюрдските бунтовници, както и с проваления опит за преврат в Турция през юли 2016 година.

Турският държавен глава нападна и холандските управляващи, заявявайки, че те „не са разбрали демокрацията.“

Анкара съобщи, че няма да допусне холандския посланик да се върне в Турция, а правителството ще посъветва турския парламент да се оттегли от т.нар. група за холандско-турско приятелство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *