Турският външен министър, Мевлют Чавушоглу (на снимката), заплаши да отмени ключовото споразумение за намаляване на потока мигранти и бежанци към Европейския съюз. Изказването му следва поредицата от словесни нападки между Анкара и европейски страни, след като няколко европейски града отказаха да позволят на турски политици да организират митинги и да агитират за предстоящия референдум в Турция.

Още във вторник зам. външният министър на Турция, Нуретин Чиникли,  намекна за преоценяване на споразумението за мигрантите с Брюксел, както и други, сключени с Холандия.

Преди една година ЕС огромен поток мигранти влизаше в ЕС и кризата беше овладяна, след като Турция договори сделка за спиране на нелегалните имигранти от преминаване в Гърция. Тогава Брюксел обеща в замяна  $6 млрд. помощ за Анкара, за да се грижи за бежанците на турска територия, въвеждане на безвизов режим за турските граждани влизащи в страните от Общността, както и да ускори процеса по приемане на Турция в ЕС.

Пред телевизия Канал 24 Чавушоглу заяви, че турските власти преразглеждат споразумението и, ако се установи, че ЕС не спазва своята част от сделката, ще го отмени.

„Може да го спрем еднолично… Всичко това е в нашите ръце“, каза той и допълни: „В момента не прилагаме споразумението за реадмисия, тъй като няма безвизово пътуване.“

Снимка: Meghdad Madadi, Tasnim News Agency

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *