През третото тримесечие на 2015 г. 1.27 млн. български граждани са пътували в страната и чужбина с цел туризъм, показват данните на Националния статистически институт. Спрямо същото тримесечие на 2014 година е отчетен спад на пътувалите със 7.7%.

 kolaj

Намаление на пътуващите се наблюдава както в броя на пътувалите в страната – с 8.7%, така и в броя на пътувалите в чужбина – с 1.4%.

По-голямата част от туристическите пътувания в страната (72.9%) и в чужбина (64.7%) са били с цел „почивка и екскурзия”. На второ място са пътувания с цел „посещения на близки”.  Близо 90% от пътуванията за организирани самостоятелно, без посредничеството на туроператор или туристическа агенция.

Най-голям дял в разходите при пътувания имат разходите за храна. Значителни са разходите за настаняване при пътуване в страната, и разходите за транспорт при пътувания в чужбина.

През третото тримесечие, средният разход за пътуване с лична цел на един човек в страната е 292 лв. и съответно 489 лв. – при пътуване в чужбина. При професионално пътуване разходите за един човек са съответно 242 лв. в страната и 1 030 лв. в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *