Турските граждани ще гласуват против увеличаване властта на президента Реджеп Ердоган, заяви лидерът на основната опозиционна партия в парламента на страната, Кемал Къръчдароглу.

Председателят на Републиканската народна партия (CHP) заяви пред новинарската агенция АФП, че мнозинството избиратели ще гласува с „не“ на предстоящия референдум, защото са „повдигнати въпроси“ дори в редиците на партията на Ердоган относно предложената президентска система на управление.

„Един човек, имащ толкова много власт и влияние, ще създаде рискове за бъдещето на Турция,“ коментира Къръчдароглу.

На националния вот турците ще гласуват за конституционни промени, които ще елиминират ролята на министър-председателя на страната и ще позволят на президента директно да назначава обществени официални лица, включително министри.

Според Реджеп Ердоган промените са нужни, за да се запази стабилността и ще се създаде система подобна на тези в САЩ и Франция.

От друга страна критиците, включително много западни държава, не одобряват прехвърлянето на толкова много власт в ръцете на един човек и премахването на правителствените проверки.

„Ние искаме да оставим на нашите деца Турция с развита демокрация, независима съдебна система и медии, свободни да пишат каквото сметнат за правилно,“ допълни опозиционният лидер.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *