Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви желанието си да бъде проведена среща с участието на ирански и иракски лидери, за да се координира позицията им по отношение на кюрдския вот за независимост в Ирак, предаде Радио „Свободна Европа“.

„Искаме тристранна среща“, подчерта Йълдъръм.

От прессекретариата на турския премиер уточниха, че вотът за независимост в Иракски Кюрдистан е бил обсъден в телефонен разговор с иранския първи вицепрезидент Ешак Джахангири на 28-и септември.

Кюрдско население има в Иран, Ирак, Сирия и Турция като най-голяма група кюрди живеят в Турция. Там от години турските власти се борят с бойците на ПКК, които също искат независимост.

Въпреки че кюрдският регион в северен Ирак има значителна автономия от Багдад, тази седмица избирателите гласуваха с огромно мнозинство (92.7%)„за“ необвързваща резолюция за независимост.

Ирак, Турция и Иран отказаха да признаят резултатите, орязаха икономическите си връзки с иракските кюрди и изолираха региона.

Анкара заплаши да затвори границата си с Иракски Кюрдистан и да спре доставките на петрол от там към турското средиземноморско пристанище Кейхан.

Представители на властите в региона заявиха, че могат да издържат икономическата блокада, тъй като сами си осигуряват електричество, гориво и имат плодородна земеделска земя.

Също така, камионите, пресичащи турската граница, само преминават през кюрдския регион, по пътя им към територията, контролирана от Багдад. Затова каквато и да е блокада от страна на Турция ще навреди не само на икономиката на Иракски Kюрдистан, но и на Анкара и Багдад.

Междувременно, късно в четвъртък, по време на среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, двамата застанаха зад позицията, че проведеният референдум не е легитимен и териториалният интегритет на Ирак и Сирия трябва да бъде запазен.

В кратко изявление след срещата им двамата заявиха, че Кюрдското регионално правителство в северен Ирак трябва да бъде спряно да прави „по-големи грешки”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *