Опитът за военен преврат в Турция е дело на привърженици на Фетула Гюлен (на снимката) в турската армия, обяви в събота заместник-ръководителят на Генералния щаб на турската армия Юмит Дюндар, цитиран от “Хюриет“. Подобно обвинение отправи и президента на страната Реджеп Ердоган.

Дългогодишният опонент на Ердоган – духовникът Фетула Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, отхвърли като обидни обвиненията на турския президент, че стои зад опита за военен преврат.

Гюлен е водач на популярно движение, наречено Hizmet. В края на 90-те години турската прокуратура го обвинява в подбуждане на ислямска революция. Гюлен проповядва вяра, основана на модерния живот, толерантност и диалог между религиите и убеждава милиони турци да даряват времето и парите си за образование. Заради срещата му с папа Йоан Павел II и други религиозни водачи е обвиняван от много мюсюлмани в предателство.

От турското президентство публикуваха предупреждение, че е възможно „във всеки момент“ да се направи „нов опит за въстание“.

Все още продължава операцията на силите за сигурност за отвоюване на армейската щаб-квартира в Анкара е съобщил представител на управляващите като така опроверга по-ранно съобщение, че правителствените сили са си върнали контрола върху сградата.

Парламентът на Турция провежда извънредна сесия тази сутрин, часове след като сградата бе атакувана от метежници с танкове и хеликоптери.

След потушаването на опита за преврат президентът Ердоган заяви, че отговорните за това ще си получат заслуженото и, че ще има чистка в армията дори на по-висшите етажи.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел, която участва в среща на върха в Монголия, заяви, че подкрепя демократично избраното правителство в Турция.

В много градове в Германия турската общност излезе на митинги в подкрепа на Ердоган. В град Есен по улиците са излезли близо 5000 демонстранти като митингите са преминали мирно, пише БНР.

Повече новини свързани с неуспешния преврат в Турция може да прочетете тук. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *