Великобритания няма да има достъп до единния пазар, ако страната не приема четирите свободи, на които той се основава, а именно – свободно движение на хора, услуги, стоки и капитали, посочиха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

„Няма да има единен пазар по избор. Тези, които искат да имат свободен достъп до вътрешния ни пазар, трябва да приемат съответните свободи без изключения и без нюанси,” каза Юнкер. Той заяви също, че Евросъюзът има нужда от реформи и не се предвижда задълбочаване на интеграцията.

Европейските лидери ще проведат нова среща на върха през септември в Братислава. Там отново ще бъдат обсъдени последствията от вота на британците за излизане от ЕС, заяви Доналд Туск. Тази среща ще бъде без представители на Великобритания.

„Твърде рано би било да правим изводи. Затова започнахме обмисляне на политическото бъдеще на Европейския съюз с 27-те държави членки и ще се срещнем на 16-и септември в Братислава, за да продължим разговорите си,” поясни председателят на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *