На фона на поевтиняването на лирата и в опит да се даде тласък на валутата, президентът на Турция, Реджеп Ердоган, предложи търговията с Русия, Китай и Иран да става в местни валути.

“Ако купим нещо от тях, ще използваме техните пари, ако те купят нещо от нас, те ще използват нашата валута“, заяви Ердоган, цитиран от „Ер Те“.

Той подчерта, че премиерът Бинали Йълдъръм ще обсъди този въпрос по време на посещение в Москва. Турският президент уточни, че предложения са били отправяни към централната банка и, че темата вече е била обсъдена с Москва, Пекин и Техеран.

Ердоган призова турците да престанат да се презапасяват с чуждестранна валута „под възглавниците“, а вместо това да обменят долари и евро за лира и злато, определяйки турската валута като „благословена“.

Лирата се обезцени значително след опита за преврат в Турция през юли като през ноември загуби над 10% от стойността си, достигайки рекордно ниски нива спрямо американския долар.

Поради високата волатилност на местната валута, наемодателите в най-големите турски градове, като Истанбул, искат наемите да се плащат в евро или долари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *