Износът на България за държави-членки на Европейския съюз за периода януари-септември 2015 г. се е увеличил с 9.1% до 21.7 млрд. лв., спрямо същия период на 2014 година, сочат данни на Националния статистически институт. Само през месец септември износът за ЕС е отбелязал ръст от 4.7% на годишна база.

iznos kym es

Вносът на страната от държави-членки на ЕС спрямо предходната година за периода януари – септември 2015 г. е нараснал с 5.8% до 24.2 млрд. лв. по цени CIF*. През деветия месец на годината обаче се отчита спад на вноса на България от държавите-членки на ЕС с 3% спрямо същия месец на предходната година.

vnos ot es

Външнотърговското салдо (износ FOB** – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – септември 2015 г. е отрицателно – 2.5 млрд. лева.

При търговията с трети страни през първите 9 месеца на 2015 година се отчита слабо повишение на износа (с 2.4% на годишна база) и спад при вноса (с 5.8%). Съответно в лева – износът е бил 12.3 млрд. лв, а вносът (по цени CIF)- 13.9 млрд. лв. През месец септември износът за трети страни е намалял драстично – със 17.1% (1.277 млрд. лв.) спрямо същия месец на 2014 година. При вноса е отчетен още по-голям спад – с 25.7% (1.43 млрд. лв.).

iznos vnos ot treti straniВъншнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни през периода януари – септември 2015 г. е отрицателно и е на стойност 1.6 млрд.. лeвa.

При износа на страната за ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Химични вещества и продукти” (19.6%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (17.7%). Намаление има в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (7.1%). При вноса от ЕС най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (21.1%), а в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” е регистриран спад (24.8%).

При търговията с трети страни е отчетен скок на износа в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (78.4%) и спад при „Минерални горива, масла и подобни продукти” (17.7%). При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Храни и живи животни” (34.8%). Намалял е вноса на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн (26.4%).

*CIF – стойност, застраховка и навло (уговорено пристанище в местоназначението)

 **FOB –  франко борд (уговорено пристанище за натоварване)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *