Продажбите на дребно в 28-те страни–членки на Европейския съюз (ЕС) отбелязаха лек спад през февруари. В България беше отчетено добро повишение за втори пореден месец, показват данните на Евростат.

Търговията на дребно в ЕС е намаляла с 0.1% на месечна база, след като през януари беше отчетено повишение с 0.7%. Февруарското понижение е първото от 12 месеца насам.

С 0.2% са се увеличили продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия. При нехранителните стоки и автомобилните горива е регистриран спад, съответно с 0.3% и 0.4%.

На годишна база през февруари продажбите на дребно в страните от ЕС са се повишили с 3%, запазвайки темпът от януари, като са нараснали продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия (3.2%) и на нехранителни стоки (2.8%). Продажбите на автомобилни горива са останали на равнището от преди година.

Продажбите на дребно през втория месец на годината спрямо февруари 2015 година са се увеличили най-значително в Румъния (скок с цели 19.3%) и Люксембург (с 18.3%), а най-голям спад е регистриран в Белгия (с 2.4%), Словения (с 1.4%) и Дания (с 1%).

Данните на Евростат за България са добри на фона на общата европейска тенденция. На месечна база през разглеждания период е отчетено повишение с 0.5% (след 0.6% през февруари). За последно свиване на търговията на дребно в страната е отчетено през септември 2015 година – с 0.2%.

На годишна база в България е отчетен ръст с 3.1% (+1.3% през януари), малко по-добро представяне от средното за Европейския съюз, но значително по-ниско от това на северната ни съседка Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *