Всички материали реагират на топлината по някакъв начин.

Този нов променящ формата си полимер реагира дори на температурата на човешката кожа. Едно докосване с пръст предизвиква свиването му. По време на този процес полимерът може да вдигне 1000 пъти своето тегло.

Материалът е разработен от изследователи в Университета на рочестър. Той реагира на механична сила (например разтягане) като кристализацията му се нараства. С увеличаване на кристализирането, полимерът придобива временно различна форма. Този резултат е постигнат с добавяне на микс от молекулярни свръзки, които свързват отделните полимерни вериги.

Всъщност, изследователите, са ги комбинирали така, че затоплянето на полимера до малко над 37 градуса по Целзий, предизвиква свиването му до оригиналната си форма. Тъй като е изключително силен, процесът по връщане към първоначалното състояние позволява вдигане на предмети, които тежат 1000 пъти повече от самия полимер. Примери за това може да видите в следващото видео.

Сега екипът от университета работи над това как новият материал може да бъде приложен в реалния живот – от медицински изделия обвързани с човешката топлина, до дрехи, които ни пасват просто като се докоснат до тялото ни.

Снимка: University of Rochester photo / J. Adam Fenster

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *