Американският сенат одобри предложения на президента Доналд Тръмп кандидат за търговски секретар на САЩ, въпреки съмненията за възможни връзки с руски олигархи.

Сенатът гласува със 72 срещу 27 гласа за Уилбър Рос, милиардер, който специализира в купуване на бизнеси в затруднение.

Демократите повдигнаха въпроси за връзките на Рос с Русия и ролята му като заместник-председател на борда на Банката на Кипър от 2014 година.

Банката, която беше спасена от банкрут през 2013 година, чрез спасителен план от страните в Еврозоната и Международния валутен борд, е вторият най-голям акционер в руския конгломерат Lamesa Holding, който е собственост на руския олигарх Виктор Векселберг (притежаващ богатство на стойност $12 млрд., според Форбс)

Предшественик на Уилбър Рос в банката беше Владимир Стржалковски, бивш агент на КГБ, близък до руския президент Владимир Путин.

Въпреки съмненията около връзките на Рос с Москва, вотът в негова полза показа, че много от демократите не са срещу номинацията му.

Главната мисия на милиардера като търговски секретар е да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Канада и Мексико, както и други търговски сделки, срещу които се обяви президентът Тръмп.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *