Украйна заведе дело срещу Русия в Международния съд в Хага, с искане Русия да получи забрана да подкрепя про-руските сепаратисти в източна Украйна и Крим.

Най-висшият съд на ООН ще започне изслушванията днес (6-и март). Съдът в Хага се занимава със спорове между държави и случаите може да се проточат с години. Въпреки че решенията на висшата инстанция са крайни и обвързващи, те не задължават страната срещу, която се отнасят, да ги приложи.

Киев обвинява Москва, че е нарушила конвенции на ООН срещу тероризма и дискриминацията, подкрепяйки групи в източна Украйна и Крим.

Припомняме, че Русия анексира Кримския полуостров през 2014 година. Кремъл отрича да е изпращал войски или военно оборудване в Украйна, въпреки доказателства, представени от Киев и западни държави. В отговор на действията на Москва, Западът наложи икономически санкции на Русия през 2014 година и ги разшири през следващите години.

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че „възнамерява да предприеме всички възможни средства за правна защита“ в случая.

В украинското обвинение се казва, че Украйна „е била обект на нарастващ руски натиск и заплахи“. От 2014 Русия е увеличила натиска си в украинските вътрешни работи, „намесвайки се военно … финансирайки актове на тероризъм и нарушавайки човешките права на милиони украински граждани, вкл. за прекалено много от тях, правото им на живот,“ се казва още в обвинението.

Москва е обвинена и в лошо отношение към кримските татари и етническите украински общности в анексирания Крим.

В първия етап на изслушванията в Хага първо ще говорят украинските, а след това руските представители.

Грузия заведе подобно дело срещу Русия преди няколко години, но през 2011 година съдът отсъди, че не е компетентен по въпроса. Експерти очакват Русия да защити подобна теза и в този случай.

Снимка: Международен съд в Хага. Източник: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *