Производителят на камиони Scania разкри най-новия си продукт – интелигентна C-me жилетка, която трябва да повиши безопасността на професионалните шофьори.

Професията шофьор на камион е една от най-рисковите. Освен да шофират тираджиите имат ежедневни задачи, свързани например с подготовка на превозното средство за път. Според Scania дори при тези ежедневни дейности, се пораждат рискове за шофьорите. Това е и причината, която вдъхновява новата жилетка.

C-me е разработена за шведския производител на камиони от шведските компании Light Flex и Imagimob. Жилетката е оборудвана със специални сензори, които засичат кога шофьорът напуска кабината. Тогава жилетката се включва автоматично и светва.

В допълнение, технологията, вградена в „умната“ връхна дреха, отчита липсата на действие при шофьора след бързо и недоброволно движение, например падане. Когато стане подобно нещо, се активира свързано мобилно приложение и то позволява на шофьора да изпрати текстово съобщение до предварително зададен спешен номер. Същевременно се разкрива и GPS местоположението на шофьора.Приложението Sense (все още налично само за Android телефони) използва потребителски данни, вкл. броят пъти, в които шофьорът е влизал и излизал от кабината.  

Жилетката и приложението са свързани посредством Bluetooth връзка като жилетката обновява софтуера си отново безжично.

C-me е двулицева – едната страна а в неутрално сиво, докато другата е в ярко светлоотразително жълто.

Очаква се новата разработка на Scania да бъде пусната на пазара през втората половина на годината и ще може да се закупи от дилърите на марката.

Вие бихте ли искали да имате такава жилетка?

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *