Две организации на превозвачи в Унгария призоваха за увеличаване на цените в товарния транспорт с 15-20%.

Федерацията на Националните частни превовачи (NiT Hungary) и Унгарската асоциация за пътен транспорт (MKFE) подчертават, че заплатите на шофьорите също трябва да бъдат повишени.

Според местните индустриални организации, в постоянно влошаващата се среда единственото решение за транспортния сектор е поскъпването на услугата. Това би гарантирало баланса на веригата на доставките, както и икономическата жизнеспособност на транспортните компании, независимо от тяхната големина.

Исканията на превозвачите не са случайни. Разходите им значително се покачиха, включително  застрахователните премии, които са скочили три до четири пъти. Цената на горивото също се е удвоила. Пътните такси и заплатите продължават да растат. Всички тези фактори свиват маржа на печалбата до малко над 2%, твърдят организациите. Това от своя страна не можа да гарантира поддържането на основен оперативен капацитет, коментира György Szabó, председател на IFEFE по време на пресконференция в Будапеща. Асоциацията обединява под шапката си една четвърт от транспортните компании, занимаващи се с тежкотоварни превози.

Предложеното увеличение на цените ще засегне международния транспорт, и в много по-малка степен местните превози, подчертаха от MKFE.

Конкуренцията пречи на превозвачите в Унгария да вдигат цените

Досега унгарските транспортни компании не вдигаха цените, поради липсата на защита на местния пазар и сериозната конкуренция от страна на превозвачи извън ЕС.

Според Szabó близо 1 000 компании са напуснали Унгария, което се дължи на финансовите затруднения, причинени от ниските цени за транспорт.

Индустриалните организации подчертават и въвеждането на протекционистки закони, които бяха въведени през последните няколко години в някои държави от Западна Европа.

Поскъпването на транспорта ще доведе до ръст на цените на стоките

Като ключово перо във веригата на доставките, пътният транспорт ще повлияе на цените на стоките. Това обаче е наложително, за да се запазят хиляди работни позиции и компании (95% от унгарските превозвачи са малки компании).

Към по-доброто заплащане трябва да се добави добре обучена работна сила, както и подходящи работни условия.

В страната има достатъчно шофьори, за разлика от много други европейски държави. Проблемът е, че голяма част от тях се насочват към Западна Европа, където получават по-добро заплащане.

През последните няколко месеца Ferenc Lajkó, президент на унгарската транспортна компания Waberer коментира проблема. По думите му, заедно с бързото увеличение на разходите, целият транспортен сектор е под напрежение. Унгарския бизнесмен вече увеличи заплатите на служителите си между 7 и 10%. Той призова обаче и малките компании да последват примера му.

Какви са Вашите наблюдения за българския транспортен сектор? Как българските превозвачи задържат своите шофьори? Очакваме Вашите мнения и коментари на нашия сайт или във Facebook страницата ни.

Снимка: Transporteffect

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *