Унгария ще построи нова, „по-масивна“ ограда по южната си граница, срещу възможно увеличение на броя на мигрантите, заяви премиерът на страната Виктор Орбан в петък.

В интервю за държавното радио Орбан коментира, че скоро може да има „по-голяма нужда от сигурност“ и подсилена бариера ще може да спре „няколкостотин хиляди души“ по едно и също време, ако се налага.

Унгарският премиер не посочи, кога ще започне изграждането.

Според Орбан увеличение на мигрантския поток може да се очаква, ако например Турция позволи на милионите бежанци на територията и да тръгнат към Източна Европа.

„Тогава, ако не можем да го направим с добрата, ще трябва да ги задържим със сила,“ заяви той и допълни: „И ние ще го направим.“

Унгария построи огради с бодлива тел по южните си граници със Сърбия и Хърватия миналата година. Тогава близо 400 хиляди души преминаха през страната по пътя им към Западна Европа.

В допълнение полицейските сили бяха увеличени с 3 000 нови „ловци по границите“. Беше въведено и законодателство, според което мигрантите може да бъдат връщани в Сърбия, ако бъдат хванати на 8 километра от границата.

Виктор Орбан отново повтори призива си за по-силна защита на външните граници на Европа.

„Имиграцията и мигрантите вредят на сигурността на Европа, те са заплаха за хората и носят тероризъм,“ каза унгарският премиер. По думите му това е причинено от неконтролируемото пропускане на голям брой хора в Европа от „области, където Европа и западният свят са смятани за врагове“.

На 2 октомври е планирано провеждането на референдум в Унгария, на който да се гласува отхвърляне на плановете на ЕС за разпределение на мигранти между страните членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *