Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп преразглежда политиката си спрямо Иран, обяви американският държавен секретар Рекс Тилерсон. Той обвини Техеран в  спонсориране на тероризма, агресия и дестабилизиране на няколко страни в Близкия изток.

“Независимо дали ще бъдат опити за убийство, подкрепа с оръжия за масово унищожение, Иран харчи парите и времето си, нарушавайки мира“, каза той и допълни: „Необуздан Иран има потенциала да тръгне по същия път като Северна Корея – и да повлече света със себе си.“

„Иран е водещ държавен спонсор на тероризма и е отговорен за засилването на няколко конфликта и подкопаващ американските интереси на САЩ в страни като Сирия, Йемен, Ирак и Ливан, продължавайки да подкрепя атаки срещу Израел“, заяви Тилерсон пред репортери в Държавния департамент.

Американският държавен секретар обвини Техеран, че подкрепя “бруталния режим на Асад“ в Сирия с оръжия и пари, както и хутите в Йемен, която е заплаха за Саудитска Арабия по южната и граница.

Ядреното споразумение между Иран и шест световни сили през 2015 година „се провали в това да постигне целта за неядрен Иран – то само забавя тяхната цел да станат ядрена страна“, каза Тилерсон.

Той допълни, че „провокативните действия на Техеран заплашват САЩ, региона и света.“

В сряда, секретарят по отбраната Джеймс Матис също обвини Иран, че се опитва да дестабилизира Близкия изток. Той ще посети Саудитска Арабия, Египет, Израел, Катар и Джибути като част от едноседмичната му обиколка в Близкия изток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *