Новината беше потвърдена в началото на седмицата от британските власти. Членството в Конвенцията за общ транзит (CTC) гарантира на Обединеното кралство по-опростена трансгранична търговия за британския бизнес. Това важи независимо от търговските отношения с Европейския съюз и дори при сценарий без сделка при Брекзит.

Запазването на членството в CTC е важно както за Великобритания, така и за страните на континента отвъд Ламанш-а. То гарантира парични потоци за търговците и помощ за търговския поток при ключови точки на влизане в Кралството. Единственото, което ще трябва да правят търговците е да изготвят митнически декларации и да плащат вносни мита, когато стоките достигнат крайната си дестинация.

CTC регулира движението на стоки между страните-членки на ЕС и държавите от EFTA (Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария), както и с Турция, Македония и Сърбия.

„Ние сме голяма търговска нация и нашите стоки се търсят по целия свят. Затова се ангажираме да гарантираме, че търговията може да продължи да се осъществява с възможно най-малки препятствия, след излизането ни от ЕС“, коментира финансовият секретар на Министерство на финансите, Мел Страйд.Привилегии

Дългото членство на Великобритания в Конвенцията и позволява да намали административните тежести за бизнесите. Вносните и износните декларации при преминаване през няколко митнически територии ще бъдат премахнати. В допълнение, плащането на мита ще става само при пристигане на стоките до крайната дестинация.

Това е особено важно за Ирландия, която транспортира голяма част от износа си към ЕС през Обединеното кралство.

Представители на транспортни организации, включително Асоциацията за автомобилни превози, не изпадат във възторг от новината. Според тях запазването на членството в CTC помага малко, но не е достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *