Великобритания стана една от първите държави, която прие официална дефиниция за антисемитизъм. Това се случва на фона на нарастващия брой инциденти срещу евреи в страната.

Премиерът Тереза Мей ще изнесе реч, в която ще заяви, че приемането на дефиницията „означава, че ще има едно определение за антисемитизъм – по същество, език или поведение, което представя омраза срещу евреи, просто защото са евреи – всеки виновен ще отговаря.“ Тя ще заяви, че е „неприемливо да има антисемитизъм в тази страна [Великобритания]“, става ясно от предварителни откъси от речта и, цитирана от „Индипендънт“.

“…Още по-лошо е, че инцидентите дори нарастват. Като правителство ние правим реална промяна и приемането на тази мярка е ключова стъпка“, ще заяви Мей.

Няма информация, къде британският министър-председател ще изнесе речта си, пише „Ройтерс“.

Определението беше развито през месец май от Международния съюз в памет на холокоста ( (IHRA), междуправителствена организация, подкрепена от 31 държави.

В текста се казва, че „антисемитизмът е определено възприемане за евреите, което може да бъде изразено като омраза срещу тях. Риторични и физически манифестации на антисемитизъм са насочени към евреи и хора с нееврейски произход и/или тяхната собственост, чрез еврейски общности и религиозни обекти.“

Въпреки че британската полиция вече използва версия на дефиницията, официалното й приемане от Кралството ще означава, че тя ще бъде използвана от университети и други обществени институции.

Приемането на определението за антисемитизъм идва след повишаване на инцидентите срещу евреи в Обединеното кралство. През първата половина на 2016 година броят им, според Community Secretary Trust (CST), осигуряващ съвети за безопасност на еврейското население в страната, е нараснал с 11%. Във Великобритания живеят 270 000 евреи, петата най-голяма еврейска общност в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *