Изненадващо, премиерът на Великобритания обяви плана си да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори на 8 юни.

По думите и Обединеното кралство се нуждае от сигурност, стабилност и силно ръководство след референдума за напускане на Европейския съюз.

Мей заяви, че кабинетът е постигнал нужното от мандата си след националното допитване, посочвайки че „няма връщане назад“ и, че правителството има план за преговори при напускане на ЕС.

Тя посочи също, че е нужно единство в Уестминстър относно Брекзит, но такова няма и тя не е подготвена да позволи на опонентите си да попречат на преговорите за Брекзит.

Британският премиер обвини другите политически партии в „играене на игрички“, допълвайки, че с това се рискува „нашата способност да постигнем успех от Брекзит и това ще предизвика вредна несигурност и нестабилност в страната.“

По принцип следващите парламентарни избори в Обединеното кралство трябваше да се проведат през 2020 година. За да бъде свикан предсрочен вот, има две възможности. Първата е парламентът да гласува с 2/3 мнозинство, или 434 гласа „за“, което е със 104 гласа повече отколкото в момента имат консерваторите в парламента. Това означава, че ще е нужна подкрепа и от лейбъристите на Джеръми Корбин. Вторият вариант е да бъде организиран вот на недоверие срещу управляващия кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *