От 1-и ноември 2017 година нови санкции, засягащи шофьорите на камиои влизат в сила във Великобритания, а именно, ако шофьор бъде заловен да прекарва седмичната си почивка в кабината, ще бъде глобен с до 300 паунда. 

В изявление на CORTE (Конфедерация от организации за прилагане на пътния транспорт) се посочва, че в кабината на камиона и някои паркинги няма тоалетни, душове и места за хранене, следователно не са подходящи за седмична почивка.

Глобяването на шофьорите ще става съответно като се изисква плащане по банков път от 300 паунда. Възможно е на шофьора да бъде забранено да тръгне на път, докато не осъществи седмичната си почивка, както е според регламента. Третият начин за санкциониране е свързан с докладване на съответните превозвачи, чиито шофьори почиват в кабините, пред лицензиращите власти в техните страни.

Съкратената седмична почивка няма да се счита за почивка, валидна за контрол от властите и няма да се санкционира.

Освен Великобритания, Холандия, Германия и Белгия също налагат глоби за шофьорите, прекарващи 45-часовата си почивка в кабината на камионите. Други държави, като Швейцария, почивката в кабината. 

 Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *