Наскоро писахме, че британското правителство планира да забрани продажбата на бусове, задвижвани с двигатели с вътрешно горене. Промяната обаче ще засегне всички бензинови и дизелови автомобили, а към тях се добавят и хибридите, които имат едновременно нормален двигател и електромотор. Забраната ще влезе в сила от 2040 година.

Новият план на британското правителство беше обявен само месец след като Франция обяви планираната за 2040 година „революция”.

Към момента, според британския ежедневник „The Times“, само 1% от превозните средства в Обединеното кралство се движат изцяло на електрическа енергия.

Британското правителство иска да използва забраната като част от борбата със замърсяването на околната среда. Кралството е една от 17-те държави в Европейския съюз, която не постига годишните цели за намаляване на емисиите на азотен диоксид.

Влизането в сила на плановете на британските управляващи обаче ще представлява сериозно предизвикателство за автомобилната индустрия.

„Забраните представляват риск от огромни загуби за целия автомобилен пазар. Трябва да не забравяте, че този сектор във Великобритания се състои от над 800 000 работни позиции”, коментира Майк Хауес, директор на Обществото на производителите и търговците на моторни превозни средства.

По думите му вместо забрани, автомобилната индустрия се очаква, че правителството ще предприеме мерки, за да стимулира хората да си купуват електрически автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *