Митинг в подкрепа на президента на Венецуела беше проведен в столицата на страната Каракас. По време на него беше осъдено предложението на американския президент Доналд Тръмп за „военна опция” за разрешаване на проблемите на южноамериканската държава.

Николас Мадуро обяви национална военна тренировка следващата седмица, за да се предпази страната от възможна „империалистка” инвазия.

„Дадох заповед на въоръжението сили да започнат подготовки за национално военно учение за гражданите за интегрирана въоръжена защита на венецуелската нация”, каза Мадуро пред поддръжници, които се събраха в столицата. Ученията ще се проведат на 26 и 27 август.

“Всеки трябва да се присъодини към отбранителния план, милиони мъже и жени, нека видим как ще се хареса това на американците”, каза още венецуелския президент, отвръщайки на заплахите от страна на Тръмп за възможна военна намеса.

В петък американският президент определи Николас Мадуро като „диктатор” и го обвини за месеците на безредици в държавата му. За да се сложи край на кризата, Тръмп предложи „военна операция, военна опция, нещо което със сигурност може да имаме предвид.”

„Ние ще защитим нашата страна във всеки момент, в който американската империя иска да стъпи на свещената зема на Боливар и Чавес. Готови сме да се бием, да е защитим с кръвта на нашите патриоти, ако се наложи”, заяви по време на митинга военният офицер Нелсон Рафаел Пинеда.

И докато в понеделник Пентагонът заяви, че не подготвя военно действие във Венецуела, вицепрезидентът Майк Пенс предупреди, че Съединените щати няма просто да стоят и да гледат как латиноамериканската страна преминава към „диктатура”.

Преди обаче САЩ да предприемат каквито и да е военни действия, Вашингтон планира да наложи икономически санкции на венецуелското правителство.

Венецуела е обхваната от множество протести от месец април насам, които доведоха до над 120 смъртни случая, съобщава Ройтерс. На фона на кризата в страната администрацията на американския президент сложи в черен списък множество венецуелски официални лица, включително и президента Мадуро, като замрази активите им в САЩ и забрани на американски граждани да правят бизнес с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *