Със 135 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху текста от Изборния кодекс (ИК), който урежда реда за разкриване на избирателни секции в чужбина.

„За“ отхвърляне на ветото гласуваха ГЕРБ, Патриотичният фронт (ПФ), Българският демократичен център (БДЦ), „Атака“ и един независим депутат.

В Реформаторския блок не бяха единодушни – „за” гласуваха 12 души, 3-ма бяха против и 3-ма гласуваха „въздържал се”. „Против” гласуваха и независимите депутати около бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

БСП и АБВ не участваха в гласуването. Валери Жаблянов посочи още веднъж, че БСП няма да гласува, защото като цяло е против целия Изборен кодекс.

От АБВ дадоха предложение за създаване на експертна група към Народното събрание, която да изготви систематизирани предложения в Изборния кодекс за срок от една година. С тях трябва да се гарантира, че ИК ще работи с хоризонт поне 10-15 години, без да бъде променян.

Четин Казак от ДПС посочи, че „прибързаното, хаотичното приемане на промени в Изборния кодекс със заседание до късни нощи на правната комисия, с удължени заседания на Народното събрание”е превърнало закона в „недоносче”.   

Лютви Местан определи Изборния кодекс като престъплението на века, a Валери Симеонов от ПФ отново заяви, че промените в не ограничават българите в ЕС.

Нито един депутат от ГЕРБ не се включи в дебатите.

По темата:

Правната комисия към парламента подкрепи ветото на президента Плевнелиев върху Изборния кодекс

Президентът Плевнелиев ще върне в НС някои разпоредби от Изборния кодекс

Споменаване на “Ветото на президента върху Изборния кодекс беше отхвърлено от депутатите” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *