Ако използвате лаптопи на Apple и живеете с мисълта, че тях вирус не ги хваща, е време да промените нагласата си.

Компанията McAfee, която продава едноименния антивирусен софтуер, публикува доклад, който показва че през 2016 година значително се е увеличил броят на „вредните“ кодове засягащи операционна система Mac. Според фирмата са били засечени 460 000 случая на зловреден софтуер, засягащ Mac OS през последното тримесечие на 2016 година, което е скок със 700% спрямо година по-рано.

Докладът на McAfee не е единственият сигнализиращ подобна тенденция. Други компании, занимаващи се с киберсигурност, през последните години също публикуваха подобни данни. Накратко, колкото повече хора си купуват Apple компютри, толкова повече нараства желанието на някои хора да разбият защитите на тези устройства. През февруари например, фирмата за киберсигурност Malwarebytes съобщи, че е открила нов тип малуер, който може да блокира компютрите Apple.

Все пак, за успокоение на собствениците на компютри на популярната марка, трябва да се отбележи, че засега голяма част от стряскащия ръст на вирусите се дължи на рекламен софтуер. Той автоматично показва онлайн реклами на потребителите, когато те сърфират в мрежата. Не че това не е досадно…

Един начин да се предпазите от подобни досадни неща е просто да теглите приложения, които са били одобрени от онлайн магазина на Apple.

Снимки: Christoph Scholz, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *