Руският народен фронт, инициативна група, състояща се от политици и известни руснаци, официално номинира Владимир Путин за независим кандидат-президент, който ще се яви на изборите през 2018-а.

Номинацията, която беше обявена на 26-и декември, идва само ден, след като Централната избирателна комисия, блокира кандидатурата за президентските избори на 18-и март на опозиционния политик Алексей Навални. Причина за забраната Навални да се кандидатира са минала наказателна присъда и обвинения в злоупотреби, предава Радио „Свободна Европа”.

Говорителят на Кремъл, Дмитри Песков, коментира пред ТАСС, че Путин ще внесе всички документи за кандидатурата си „навреме”, вероятно преди Нова Година.

Владимир Путин и съюзниците му твърдят, че той е донесъл стабилност в Русия, след икономическата криза в края на 90-те и двете изтощителни войни срещу сепаратистите в Чечня от 1994-а и в началото на новото хилядолетие.

Според критиците обаче той е отстъпил назад от напредъка в демокрацията и човешките права, който е бил постигнат след разпада на Съветския съюз. Те също смятат, че бившият офицер от КГБ е върнал много практики, познати от съветско време и ненужно е създал конфронтация със САЩ и Западна Европа.

Говорителят на Европейския съюз по външната политика, Федерика Могерини, заяви на 26-и декември, че решението да се забрани на Алексей Навални да се кандидатира за предстоящия президентски вот „поставя под сериозно съмнение политическия плурализъм в Русия” и перспективите за провеждане на демократични избори в страната.

Владимир Путин беше избран за президент за първи път през март 2000 г., след като тогавашният държавен глава Борис Елцин се оттегли от поста си в последния ден на 1999-а и постави него на президентския пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *