Руският президент Владимир Путин определи като „политическа реторика“ обвиненията, че са били извършени военни престъпления в сирийския град Алепо, където сирийските сили и руски военни самолети се опитват да си върнат контрола над града от опозиционните бойци.

В интервю за френския телевизионен канал TF1 Путин коментира, че обвиненията „не взимат предвид реалността в Сирия.“

Руският държавен глава заяви, че е „дълбоко убеден, че западните партньори, и на първо място разбира се, Съединените щати, са отговорни за ситуацията.“

Владимир Путин посочи, че Москва се бори с „терористи“ в Сирия, които използват цивилни за човешки щитове в град Алепо.

Президентът на Русия обвини Франция, че е принудила Москва да наложи вето на резолюция на ООН за Сирия и намекна, че Париж играе в полза на Вашингтон.

Миналата седмица Русия блокира предложена от Франция резолюция за създаване в Сирия на зона, забранена за полети. Според Москва документът не е взел предвид руските предложения.

Западните държави също блокираха предложения на Русия за Сирия, и обвиниха Кремъл, че няма интерес от спиране на насилието.

По-рано тази седмица Путин отмени посещение до Париж, по време на което щеше да се срещне с френския си колега Франсоа Оланд. Причина за това станаха критиките на френския президент за действията на Русия в Сирия.

Междувременно френският външен министър Жан-Марк Еро коментира в интервю за радио Europe 1, че отказът на Владимир Путин да посети Париж, се дължи на това, че на руския президент му е „неудобно“ да обсъжда бомбардировките в Алепо.

„Владимир Путин отказа да дойде и да говори за Сирия и ние трябва го да запомним. Съжалявам за това,“ каза Еро и допълни: „Владимир Путин засили бомбардировките над Алепо, така че си представям, че идването му в Париж да говори за Сирия би било много неловко.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *