Президентите на Русия и Турция разговаряха за пръв път от ноември 2015 година, когато руски бомбардировач Су-24, прелитащ над сирийско-турската граница, беше свален от турските военни.

Владимир Путин е изразил своите съболезнования към близките на убитите при атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул във вторник (28 юни) и пожела бързо възстановяване на ранените.

Реджеп Ердоган и руският президент са се фокусирали върху нуждата от нормализация на двустранните отношения между Турция и Русия.

Путин е отбелязал, че след полученото съобщение от турския държавен глава, във връзка със сваления миналия ноември руски бомбардировач, е време двете страни да обърнат страницата  в двустранните отношения и да започне възстановяване на сътрудничеството и развитие руско-турските отношения във всички аспекти, включително търговия и икономика.

Двамата президенти са обсъдили отмяна на ограничителните мерки за посещенията на руски туристи в Турция. От руската страна искат турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, с които да гарантира сигурността на руските граждани на територията на Турция, се казва в официалното съобщение от Кремъл.

Путин и Ердоган са се договорили външните министри на двете страни да се срещнат на 1-и юли тази година в Сочи по време на среща на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На тази среща ще бъде обсъдено положението в  Сирия, както и актуални въпроси на по-нататъшното развитие на руско-турските отношения.

Двамата президенти  ще поддържат контакт и ще проведат среща лице в лице, стана ясно от прессъобщението на сайта на турския президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *