Обемът на международните оръжейни трансфери е нараснал значително от 2004 година насам. Данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) показват, че трансферите на оръжия са се увеличили с 8.4% в периода 2007-11 и 2012-16 година, като през втория период е постигнат най-големия петгодишен обем от края на Студената война.

Най-голям оборот има на системи за противоракетна отбрана и бойни самолети.

Най-големите купувачи на оръжие са страни от Азия и Близкия изток, намаление се отбелязва в Европа, Америките и Африка. През разглеждания период вносът на оръжия от Азия и Океания се е увеличил със 7.7% и през 2012-16 година е 43% от световния оръжеен внос.

На-голям купувач на оръжия е Индия (43% ръст от 2007-11 до 2012-16 г.)като вносът и е по-голям от този на Китай и Пакистан. Вносът на страните от Югоизточна Азия се е повишил със 6.2%. Виетнам отбелязва значителен скок, като от 29-и най-голям вносител през 2007-11 година, става 10-и най-голям износител през петгодишния период до 2016 година (202% ръст).

Докато Китай успява донякъде сам да задоволи оръжейните си нужди, страни като Индия са зависими от основните световни производители.

В Близкия изток SIPRI отчита 86% ръст на обемите на оръжейни поръчки от първия до втория петгодишен период. Саудитска Арабия е вторият най-голям вносител на оръжие през 2012-16 година като е отчела 212% скок спрямо 2007-11. За Катар цифрата е 245%. По-голямата част от останалите страни в региона също са увеличили вноса на оръжия.

„През последните пет години повечето държави от Близкия изток се обърнаха основно към САЩ и Европа за нарастващите им нужди за по-напреднали военни възможности“, коментира Питър Веземан, главен изследовател в Програмата за оръжейни и военни разходи на SIPRI. „Въпреки ниските петролни цени страните в региона продължиха да поръчват повече оръжия през 2016 година, смятайки ги за ключови средства за справяне с конфликти и регионално напрежение.“

Най-големият вносител на оръжия в Африка е Алжир – 46%. В Субсахарска Африка – Нигерия, Судан и Етиопия – са останалите големи вносители. И трите страни се намират в конфликтни зони.

От другата страна на оръжейната търговия са производителите. През 2012-16 година Съединените щати отговарят за 1/3 от износа на оръжия в света и отбелязват 21% увеличение спрямо предходния петгодишен период. Почти половината от износа им е за Близкия изток.

„САЩ доставя оръжие на поне 100 държави по света – значително повече, от която и да е друга страна“, коментира д-р Оде Флоран, директор на Програмата за оръжейни и военни разходи. „Едновременно бойни самолети с крилати управляеми ракети и други боеприпаси с прецизно насочване, както и последно поколение въздушни и ракетни отбранителни системи, са основният дял от износа на американските оръжейни производители“.

На второ място по износ на оръжия се класира Русия – 23% дял. 70% от износа на страната е насочен към 4 страни: Индия, Виетнам, Китай и Алжир.

Делът на Китай в световния износ на оръжия е 6.2%, следван от Франция и Германия – съответно с 6% и 5.6%.

Снимка: wikimedia; Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *