Възможностите за инвестиции в България бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на немската компания Böсо Böddecker & Co. GmbH & Co. KG вчера в гр. Бон, Германия.

Срещата с предствителите на фирмата е част от посещнието на министър Лукарски във Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Böсо Böddecker е водеща фирма в производството на системи за заключване на леки автомобили. Компанията работи за едни от най-големите имена в автомобилния бранш.

По време на срещата представителите на Управителният съвет на компанията заявиха, че проучват инвестиционния климат в България, тъй като искат да разширят дейността си в рамките на Източна Европа и страната ни е една от привлекателните бизнес дестинации за тях.

Министър Лукарски заяви, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в България  и е сред основните двигатели за икономическия растеж на страната ни.

По думите му възможностите за разширяване на бранша са огромни, а България е много добра бизнес дестинация,  като предлага най-ниските данъчни ставки в ЕС и преференции за инвеститорите, като например 0% облагане при реинвестиране на печалба в региони с повече от 25% безработица.

Представителите на компанията Böсо Böddecker поставиха въпроса за възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни. Те получиха уверението на министъра, че по този въпрос се води активен диалог с Министерство на образованието и изрази надежда, че с новия образователен министър ще стигнат скоро до решение на въпроса. „Дуалното обучение е моя политическа цел“, сподели Божидар Лукарски.

По-рано през деня министър Лукарски даде интервю за Deutsche Welle, където говори за очакванията си от посещнието в Германия и възможностите за намиране на потенциални инвеститори. Днес той и германския му колега Гарелт Дуин, министър на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия ще направят презентация за възможностите за активизиране и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между двете страни на Икономически форум „Северен Рейн Вестфалия – България“. Във форума ще вземат участие и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, Иван Тотев, кмет на град Пловдив и Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Очаква се да присъстват представители на над 70 германски компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *