Концернът Volkswagen Group, който се бори с последиците от скандала с дизеловите емисии, може да изиграе ключова роля на европейския пазар, каза шефът по продажбите и маркетинга Юрген Стакман.

Продажбите на VW в Европа са нараснали през февруари с 3.7%. Двумесечните европейските продажби на марката са се увеличили с 0.3%.

Стакман посочи, че последните показатели показват сигурно възстановяване  след „краткия период на слабост“.

Във VW очакват стартът на продажбите на последното поколение Tiguan, което ще се появи в шоурумите през април, да даде силен тласък на пазара. Tiguan е вторият най-продаван компактен SUV през миналата година в Европа, след Nissan Qashqai с регистрирани 148 940 нови продажби.

Говорейки по време на автомобилното изложение в Женева по-рано този месец, Стакман каза , че VW вече е получил 10 000 предварителни поръчки за новия кросоувър Tiguan , „без дори клиентите да са го видели предварително“.

Стакман отказа обаче да прогнозира глобалните продажби на марката VW за цялата година, но заяви, че е оптимист, защото нови модели ще се появят на такива ключови пазари като Бразилия, Китай и Индия.

Това включва и лансиране на новия Gol в Бразилия, пълноразмерния седан Phideon, произвеждан от Shanghai-Volkswagen в Китай и Ameo, малкия седан, разработен и произвеждан в Индия специално за местния пазар. Сегментът на автомобилите с дължина под 4000 мм се развива изключително динамично в Индия благодарение на данъчните стимули в страната, а VW нямаше свое предложение за този пазар.

Световните продажби на автомобили с марка VW марка са паднали с 4.7% през февруари, като следствие от спада в Китай, САЩ, Бразилия и Русия, се казва в официално изявление на кампанията.

VW обяви 2016 г. като „ново начало“ за марката, тъй като се надява да приключи със сервизните кампании за 11 милиона дизелови автомобила в световен мащаб, оборудвани с дизелови двигатели с работен обем 1.2, 1.6 и 2.0 от фамилията EA 189, които са снабдени с така наречените „коригиращи устройства“, които фалшифицират данните от тестовете за вредни емисии на NOx.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *