Бензиновият четирицилиндров турбо двигател 1.4 и дизеловият 1.6 през 2017 г. ще бъдат сменени с два агрегата с еднакъв работен обем – 1.5. И двата мотора на концерна Volkswagen ще бъдат по-скъпи като производствени разходи в сравнение с техните предшественици, но показват по-нисък разход на гориво и по-малко количество вредни емисии (последното е особено важно във връзка с актуалния дизелов скандал).

Дебютът на новите двигатели ще се състои в седмото поколение Golf – след около шест месеца при неговото обновяване, предвидено за втората половина на 2016 г.

Новите бензинови и дизелови двигатели с работен обем 1.5 не са разработени от нулата. Те са модернизирани варианти на съществуващите вече мотори 1.4 TSI и 1.6 TDI (на снимката). Наред с всичко друго, при агрегата 1.4 инженерите са увеличили хода на буталото, а при 1.6 са намалили диаметъра на цилиндъра. Предвидени са няколко възможности за форсиране на двата мотора.

За внедряването на новите двигатели 1.5 Volkswagen ще отдели доста голяма сума, въпреки че производствените линии няма да се променят. Те ще бъдат пуснати в продажба в момента, когато новите изисквания за емисиите на въглероден диоксид станат задължителни за производителите. „Ще пуснем тези двигатели, когато ще имат смисъл“, цитира австралийското издание Motoring шефа на марката Херберт Диес.

Освен в Golf тези мотори може да бъдат монтирани на Tiguan, Polo, Audi A1 и A3, компактните модели на марките Seat и Skoda. По-късно двойката четирицилиндрови двигатели ще се присъедини към новия трицилиндров 1.0 турбо мотор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *