Германският автомобилен производител Volkswagen обяви, че ще намали капиталовите си разходи с 1 млрд. евро и ще се фокусира върху следваща генерация технологии за управление на автомобили.

Новината идва на фона на продължаващия скандал с манипулираните данни от емисионните тестове на коли на марката в САЩ.

Главният изпълнителен директор Матиас Мюлер коментира: “Ние ще дадем приоритет на всички планирани инвестиции и разходи. Всичко, което не е абсолютно наложително ще бъде отменено или забавено.”

Целта на новият изпълнителен директор е да ограничи всички планирани инвестиции в имоти, заводи и оборудване, нематериални активи (с изключение на капитализирани разходи за развойна дейност), в рамките на 12 милиарда евро следващата година. Досега годишните средни разходи на компанията са били 13 милиарда евро.

Построяването на планирания нов център за дизайн във Волфсбург е спряно за момента. Разработването на наследник на модела Phaeton също е забавено.

VW ще увеличи разходите за разработване на електрически задвижващи системи за пътническите коли на марката, както и за брандовете Audi и Porsche.

“Няма да направим грешката да икономисваме от нашето бъдеще. По тази причина планираме увеличаване на разходите за развитие на е-мобилност и дигитализация”, коментира Мюлер.

Повишените разходи ще бъдат насочени към следващата генерация модели Golf,  Audi Q5 и завод за производство в Полша.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *