Още през 2015 година Европейският съюз въведе изисквания новите дву- и триосови тежкотоварни камиони да бъдат оборудвани с функция за автоматична аварийна спирачка. Целта е да се намалят инцидентите, при които камионите се блъскат в превозните средства пред тях, които са 1/5 от всички пътни произшествия, включващи камиони.

Към момента законодателството изисква тази система да намалява скоростта на камиона с 10 км/ч, а през следващата година ограничението ще се затегне до 20 км/ч.

Според Volvo обаче дори тези изисквания не са достатъчни, тъй като например при „80 км/ч шофьорът ще трябва да намали много скоростта си с много повече от 20 км/ч.

По тази причина Volvo Trucks са разработили система, която надминава сегашните и бъдещи изисквания. Технологията на шведския производител (представена още през 2012 година) се фокусира върху алармирането на шофьора за риска от сблъсък.

„В много случаи това е достатъчно за шофьора, за да прецени бързо ситуацията и да избегне инцидент“, обяснява Карл Йохан Алмквист, директор на отдела за пътна и продуктова безопасност.

Аварийната спирачка се използва само, когато е абсолютно необходима. Скоростта на спиране е около 7 m/sec2, което е горе долу същото като времето за спиране на пътнически автомобил. На практика това означава, че камионът може да намали от 80 до 0 км/ч в разстояние на 40 метра.

Системата следи превозните средства пред камиона с помощта на камера и радарна технология, която не се влияе от това дали навън е слънчево, мъгливо или тъмно.

Ако има риск от удар, шофьорът бива алармиран чрез постепенно увеличаващи се светлинни и акустични сигнали. Ако не бъде отчетена реакция от шофьора, камионът автоматично започва постепенно спиране. Ако и след това няма реакция, аварийната спирачка влиза в действие, докато машината не спре напълно. След още пет секунди без никакво движение, автоматично се включва и ръчната спирачка, което е предпазна мярка в случай, че шофьорът е в шок или в безсъзнание.

Системата на Volvo функционира и при пътища с много завои, и може да различи мантинели от други естествени пречки, включително превозни средства.

За да се възползва шофьорът напълно от системата, е важно всички функции за безопасност да са активни, вкл. включени ABS спирачки на влекача и ремаркето.  

Снимка: Volvo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *