Volvo Trucks пуска нови тежкотоварни камиони, отговарящи на стандарта Евро 6, които ще се движат на втечнен природен газ или биогаз. Новите камиони имат същото представяне и разход на гориво, каквото имат дизеловите модели. Разликата е в това, че вредните емисии са с 20 до 100% по-ниски в сравнение с дизелите.

Volvo FH LNG и Volvo FM LNG ще са налични с 420 и с 460 конски сили. И двата модела се задвижват с газови двигатели, използващи технология с дизелов цикъл. Именно по този начин, превозвач, който избере газ , може да го направи спокойно, без да прави компромис с поведението на камиона на път или с разхода.

Вариантът с 460 конски сили осигурява максимален въртящ момент от 2300 Нм, а този с 420 к.с. – 2100 Нм. Още повече, разходът на газ е колкото този при избора на дизел, но е с 15 до 25% по-нисък от този конвенционален газов двигател.

При използване на LNG вредните емисии намаляват с 20%, а при използване на биогаз (и двете горива съдържат метан) – може да се постигне намаляване с до 100%. Това се отнася за емисии от камионите по време на експлоатация.

За да се максимизира пробега на тежкотоварните машини, втечненият газ се съхранява при 4-10 бара налягане и температура от -140 до -125 °C. Най-големият резервоар за гориво съдържа достатъчно LNG, за да измине до 1000 км (за сравнение IVECO Stralis NP може да измине до 1500 км с едно зареждане). Зареждането с гориво отнема горе-долу същото време, каквото отнема и зареждането с дизел. За запалване на газа в момента на впръскване се добавя малко количество дизелово гориво. За да се постигне 100-процентното намаление на емисиите на въглероден диоксид, изкопаемото гориво трябва да се замени с хидрогенирани растителни масла (HVO) в комбинация с био-LNG.

Volvo Trucks работи с доставчици на газ и клиенти за разширяване на LNG инфраструктурата в Европа. От помощ на тази инициатива е подкрепата на много държави от Европейския съюз, както и стратегиите на Европейската комисия за осигуряване на дългосрочни енергийни доставки в Европа.

 

Очаква се продажбите на Volvo FM LNG и Volvo FH LNG да започне през пролетта на 2018 година.

Източник, снимки: Volvo Trucks

 

2 коментара за “С новите камиони Volvo FH LNG и Volvo FM LNG вредните емисии намаляват от 20 до 100% (видео)

  • 25 юли 2018 в 12:18
    Permalink

    Баш така е както казват, само дето не вярно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *