Volvo Trucks представи облачна услуга „Безопасност чрез свързаност“ (Connected Safety), която дава възможност на товарните и леките автомобили Volvo автоматично да се предупреждават взаимно за опасни ситуации на пътя. Чрез иновационно сътрудничество шофьорите ще могат да споделят в реално време информация за опасности в трафика.

При включване на предупредителните светлини товарният автомобил изпраща сигнал към облачната услуга на Volvo Trucks през свързания към Интернет мобилен телефон на водача. Оттам информацията се препраща към съответната услуга на Volvo Cars. След това се изпраща предупреждение към всички свързани леки и товарни автомобили, които се приближават към местоположението на автомобила с активирани аварийни светлини. Аналогичен е и процесът, когато водачът на лекия автомобил сигнализирала за опасност.

„Автомобил, който е спрял отстрани на пътя при лоша видимост, рискува да бъде ударен отзад, което може да има тежки последствия. Ако до водачите на всички намиращи се наблизо леки и товарни автомобили бъде изпратено предварително предупреждение, то ще им даде една и съща възможност да намалят скоростта, да регулират начина си на шофиране в съответствие със ситуацията на пътя и да избегнат сблъсък“, обяснява Карл Йохан Алмквист, Директор Пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.

В по-дългосрочен план облачната услуга може да бъде разширена с допълнителни функции, подобряващи безопасността.

Volvo Trucks ще въведе първоначално „Безопасност чрез свързаност“ при новите товарни автомобили в Швеция и Норвегия, където значителна част от ежегодните регистрации на нови превозни средства се падат на Volvo Trucks и Volvo Cars.

„Разширеното сътрудничество между различните участници в движението е ключово за подобряването на пътната безопасност. Ако по-голям брой автомобили са в състояние да обменят информация в реално време, това може да намали риска от инциденти. С „Безопасност чрез свързаност” ние отваряме вратата към бъдещето с надеждата, че повече производители на автомобили ще се присъединят към тази услуга“, заключва Карл Йохан Алмквист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *