Новият премиум SUV Volvo XC60 направи своята премиера по време на Автосалона в Женева. Той заменя оригинала XC60, който през 9-те години на своето съществуване, стана най-продаваният премиум средноразмерен SUV в Европа, с над 1 милион продадени единици.

Новият XC60 е една от най-безопасните, коли, които са създавани на пазара, включващ система за помощ при завиване (Steer Assist), City Safety система и новата Oncoming Lane Mitigation, която използва волана, за да помогне за избягване на сблъсъци. Технологията на Volvo за засичане на мъртви точки също използва Steer Assist, за да намали риска от катастрофа.
Pilot Assist е полуавтоматична система за помощ на водача, която завива или спира автомобила при скорости до 130 км/ч и добре маркирани пътища. Тя ще е налична като опция за новия XC60.

Под капака на новият премиум  SUV на шведската компания е разположен T8 двумоторен хибриден двигател, който доставя мощност от 407 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч за 5.3 секунди.

Сред другите опции за агрегати са дизелов D4 със 190 к.с. и D5 с технология PowerPulse, доставящ 235 к.с. Ще се предлага и бензинов агрегат T5 със 254 к.с. и T6 с турбокомпресори, създаващ 320 конски сили и 400 Нм въртящ момент.

Вътре в купето четиризонова климатична система CleanZone пречиства външния въздух от всякакви замърсители и частици и осигурява на пасажерите свеж и чист въздух.

Развлекателната система Sensus и приложението Volvo On Call са получили графично обновяване и по-добра приложимост. Налична е и смартфон интеграция с CarPlay и Android Auto.

Новият Volvo XC60 ще започне да се произвежда в средата на април в завода Торсланда в Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *