Вътрешният министър Румяна Бъчварова (на снимката) и германският й колега Томас де Мезиер обсъдиха средата за сигурност на Балканите, миграционната криза, възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия за охрана на българските граници, и намирането на координирано общоевропейско решение за справяне с кризата.

По време на работната им среща в Берлин министър Бъчварова е представила актуалните мерки, които са предприети от българските власти по охрана на границата и противодействие на нелегалната миграция.

Тя е пояснила, че страната ни иска допълнителна подкрепа от агенция Фронтекс за справяне с миграционния поток по външните граници на ЕС.

Вътрешните министри на България и Германия са обсъдили и създаващия се към МВР център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството.

Министър Бъчварова е провела и работна среща с Франк Хенкел, вътрешният министър на федералната провинция Берлин. Той е подчертал позицията, че България, като  държава-членка на първа линия, не трябва да бъде оставена сама да се справя с посрещането на миграционния натиск.

Фронтекс има важна роля в контекста на европейската солидарност, каза още той и подчерта, че е важно агенцията на ЕС да подкрепя достатъчно България при гарантирането на сигурността на границите.

В рамките на работното си посещение българският вътрешен министър предстои да се срещне с председателя на комисията по вътрешни  работи в Бундестага  на ФР Германия Ансгар Хевелинг и да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *