Горната камара на германския парламент прие спорен закон за въвеждане на такси по магистралите на страната.

Законът е резултат от компромис, постигнат с Европейската комисия миналия месец. Тогава Комисията заплаши, че ще даде Германия под съд, ако проектът за въвеждане на такси не бъде коригиран, за да е по-справедлив спрямо чужденците, влизащи в страната.

Нормативният акт включва по-ниски разходи за краткосрочно влизане в страната, което вероятно ще се използва от туристи и посетители. Цените стартират от 10-дневен пропуск за 2.50 евро за най-екологичните коли.

Годишният пропуск ще струва максимално 130 евро за германски и чуждестранни коли, но регистрираните в Германия шофьори, ще могат да си върнат парите благодарение на приспадане от техните данъци за автомобилите.

Новият закон обаче не се хареса на съседните на Германия страни, вкл. Австрия, Белгия и Холандия, които смятат, че пътните такси ще облагат само чуждестранните коли.

Австрийският транспортен министър, Йорг Лейхтфрид, коментира пред местната телевизия ORF, че Виена ще заведе дело срещу Берлин, тъй като определя закона като „дискриминационен и несъвместим с европейските закони“.

Вътре в Германия, федералните области, намиращи се по границата с други страни, се притесняват, че въведената такса ще се отрази негативно на туризма и търговията със съседите.

Снимка: Vladislav Bezrukov, Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *