Не е възможно да дадем съгласие за споразумението за свободна търговия с Канада в определения от Европейския съюз срок, заяви говорителят на Валонския парламент Андре Антоан за телевизионния канал RTL.

Той каза, че Валония иска „прозрачността и демокрацията да бъдат уважавани“ в преговорите за Всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Не, няма да е възможно. Живеем с постоянни заплахи и това не е приемливо между демократи. Първо ни казаха, че крайният срок е петък, после – неделя сутрин, а сега понеделник. Това не е сериозно. От април насам сме предупредили Еврокомисията, че ако няма радикални промени в текста, отговорът ще е „не“. Изправени сме пред една камара текстове сега – имаме 300 страници договор плюс 1300 страници приложения, три тълкувателни декларации, имам писма, двустранни декларации. Дори сега има декларация от федералното правителство на Белгия, за която то не ни е консултирало.

ЕС постави ултиматум на белгийската провинция да осигури гаранции, че ще свали ветото за СЕТА, в противен случай насрочената за четвъртък среща, за подписване на сделката, ще бъде отменена.

Пол Манет, министър-президентът на Валония, заяви в събота, че действията на ЕС „не са съвместими с упражняването на демократичните права“.

Парламентът на белгийската провинция наложи вето на споразумението за свободна търговия с Канада, с което на практика сложи край на сделката, преговорите за която се водят 7 години. Белгийската конституция изисква всички 5 регионални правителства да одобрят СЕТА преди федералното правителство да даде официално позволение.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц направи последен опит в събота (22-и октомври) да спаси споразумението като организира спешна среща между министъра на търговията на Канада Кристиа Фрийланд и Манет. Резултатът обаче не беше задоволителен. Според Манет ще са нужни седмици, за да се разрешат оставащите несъгласия относно търговската сделка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *