Веригата супермаркети „Уолмарт” в САЩ има сериозна нужда от шофьори на камиони. Само през 2018 година компанията нае над 1400 професионални водачи. През тази година компанията планира да наеме още няколкостотин. „Уолмарт” вече променя и системата за наемане на новите служители като увеличи заплатите на шофьорите през февруари.

Ускорен процес на наемане, рейтингова система и напътстване са елементите, с които се подпомага взимането на нови тираджии на работа, служителите от които веригата се нуждае все повече и повече.

Продажбите на „Уолмарт” се увеличиха с 3% пррез миналата година, което доведе до увеличена нужда от транспорт. Затова и времето между първото интервю на кандидата за шофьор и оценката на способностите му зад волана е намалено наполовина. По този начин потенцилните служители преминават през тренировъчен курс, който включва опитни шофьори на камиони, които вече работят за компанията.

$87 500 (€77 500) годишна заплата

Не по-маловажен е фактът, че компанията вече плаща повече на професионалните водачи. Средната годишна заплата на шофьор ще бъде $87 500. Работното време също ще бъде в рамките на установеното от закона, което е още едно предимство за кандидатите.Европа или САЩ?

Предлаганата годишна заплата, обърната в евро е 77 500 евро. Сумата е много атрактивна, но трябва да се има предвид, че законите за наемане на служители в Съединените щати са много различни от тези в Европа.

На първо място, американските служители нямат гарантиран платен отпуск. Дори и да има такъв, това се случва много по-рядко отколкото в Европа. Средно годишно служител в САЩ може да си позволи 15-16 дни платен отпуск, ако има такъв. Когато към това се добавят 52 недели през годината и 10 национални празника, средният американец работи 287 дни годишно.

Наскоро „Уолмарт” обърна по-сериозно внимание на задоволеността на служителите, вкл. възможност за платен отпуск. Ако предположим, че шофьор на камион за „Уолмарт” работи 287 дни годиншно, средно 10 часа на ден и разделим средната годишна заплата от 87 500 долара, това означава, че той получава по $29.86 на час. При средно работно време от 8 часа на ден и същата заплата, средната ставка ще бъде $38.10 на час.

За сравнение, преди една година минималната заплата на работник във веригата супермаркети е била $11 на час. За „Уолмарт” работят общо 2.2 милиона души по целия свят, като заплатите им варират между $50 000 и $170 000 (за висококвалифицирани позиции).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *