След като Ви показахме руския всъдеход 8х8 „Шаман“ (статията тук), нека да погледнем и американската конкуренция.

WaterCar Pantherе кола-амфибия, която се прави по поръчка. Патентованата „transfer case“ прехвърля мощността от двигателя към гумите или към витлото като са нужни само 15 секунди, за да се премине от движение по суша към движение във вода.

За разлика от „Шаман“ WaterCar Panther може да достигне скорост от близо 65 км/ч при движение във водата и близо 89 км/ч на сушата. Но тук трябва да се отбележи, че возилото е много по-леко и малко от руската алтернатива.

Каросерията на Panther е изработена от фибростъкло. Освен, че е супер издръжливо на натоварвания, „тялото“ на колата е пълно със одобрен от американската брегова охрана стиропор, което го прави непотопяем. Двигателят е Honda V6 V-Tec с 250 к.с.

Седалките са с офроуд окачване, за да абсорбират големите неравности при преминаването през тежък или воден терен и да направят возенето удобно. Изработени са от неръждаема стомана и морски винил. Заради влизането във вода корозията е неизбежна. Екипът на WaterCar е изработил всичко, което е възможно от неръждаема стомана, а останалите елементи са с епоксидно покритие и или други некорозивни материали.

Размерите на Panther са дължина/широчина/височина – 4572/1829/1753 (с вдигнат гюрук) мм. Побира 4-ма души.

Возилото струва $155 000, малко повече от „Шаман“.

Докато руската конкуренция има сериозен и стабилен вид, подходящ за работа, то американската амфибия изглежда като нещо създадено за забавление – джет и джип в едно, с които да впечатлявате околните. Изборът между двете е въпрос налични предпочитания и нужди.

Снимки: WaterCar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *