Как ще изглежда бъдещето на света с развит изкуствен интелект и автоматизация, това беше фокусът на тазгодишния технологичен фестивал Webit, който се проведе на 25 и 26 април в София.

Във форума, който се провежда в „София Тех парк”, участват повече от 300 лектори, които споделят своя опит и тенденциите през следващите 10, 20 и повече години.

Теми като маркетинг и иновации, мобилност, умни градове, дигитална трансформация, финансови технологии, големи бази данни, облачни услуги, киберсигурност и безопасност на личните данни, здравеопазване, интернет на нещата, софтуерно разработване и лидерство в дигиталната икономика, създават една цялостна картина на бъдещето.

Експерти прогнозираха, че 80% от днешните професии ще изчезнат в следващите 10 години поради автоматизация и развитието на изкуствен интелект.

Проблемите, които се откроиха, отново бяха свързани с дигитализацията и автоматизацията. А именно – прекалено бързото развитие на технологиите и замирането на определени индустрии не оставят време на хората да се адаптират, което от своя страна ще доведе до голяма безработица.

Сред най-интересните идеи, която много ни допадна, беше нуждата от това в бъдеще потребителите, клиентите да получават реална стойност от продуктите и услугите, които им се предлагат.

Именно „реална стойност“ е важният момент особено за компании, които не са лидери в своите области, но искат да се задържат и развият на своите пазари. Причината е, че масовото потребление, което в момента поддържа много от индустриите, ще започне да замира, отново повлияно от развитието на технологиите.

Липсата на „реална стойност“ ще е причината социалната мрежа Facebook да изчезне, коментира, Арнд Бенингхоф от Capital Ventures.

Друг пример е автономно движещите се коли – с тях например ще се елиминира нуждата на едно четиричленно семейство да има повече от една кола, следователно производителите ще се насочат към следпродажбената поддръжка и производството на резервни части.  

Основно послание на друг от интересните лектори – Грахам Макдонъл, креативен директор в The New York Times, беше „Бъди това, от което хората се интересуват“.

Макдонъл обясни колко важно е в днешния свят, пълен с хиляди медии, да се формират правилно историите, които се разказват. От основно значение е начинът на поднасяне на информацията на читателя – лесна за възприемане, “Keep it simple“ (запази без усложнения). Когато започваме да пишем, първо трябва да си осигурим добрата история, а след това как да я разкажем. Разказването е еднакво важно, колкото и самата история.

Крис Кларке, главен креативен директор на DigitasLBi, също привлече нашето внимание с темата за „Свободен интернет“. Кларке коментира т.нар. „filter bubble“ (филтриращ балон), в който се намира всеки от нас. Тезата му, че интернет не е свободен, се подкрепя именно от факта, че за всеки от нас онлайн търсачки като Google, социалните мрежи като Facebook, подбират информация. Ние получаваме ежедневната си доза „допинг“ информация и отвикваме от способността си да разсъждаваме. Като добавим към това, че филтрите в интернет ограничават и гледните ни точки, се получават неочаквани и неприятни изненади като за пример имаме избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и Брекзит.

„Филтърът“ в „свободния“ интернет не ни позволява да видим гледните точки на другите хора и да разберем защо те реагират по един или друг начин.

Той е и причината, когато създаваме продукт и искаме този продукт да се популяризира сред повече групи хора, да има нужда от няколко различни реклами например, които да достигнат до съответните целеви групи.

По време на Webit успяхме да разгледаме различни технологични предложения от български и чуждестранни компании. Сред тях бяха електрически колела, велоаргометър, създаващ електричество, достатъчно за захранване на дома, енергийно ефективни домове. Особено популярни бяха и системите за електронно разплащане, включително и краудфъндинг платформа, заместваща заемането и влагането на депозит на пари в банки.

Като цяло обаче, именно лекциите от най-различни хора от света на бизнеса имаха истинска полезна стойност за нас, защото чухме гледните точки на много хора и успяхме да избегнем именно „филтъра“, който ограничава нашия светоглед.

Снимка: Webit Global Series, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *