Браншовата организация Wi-Fi Alliance обяви на CES 2016 в Лас Вегас технология за безжично предаване на данни Wi-Fi HaLow. Тя се базира на стандарта IEEE 802.11ah и се разглежда като комуникационна основа за „интернет на нещата” (IoT).

Новото технологично решение ще се ползва от различни устройства за „умния“ дом, сензори, автомобили с интелигентни бордови системи, медицински уреди, преносими джаджи, промишлено оборудване и др.

Wi-Fi HaLow работи в честотния диапазон 900 MHz, благодарение на което обезпечава два пъти по-голям радиус на действие, в сравнение със сегашните безжични технологии. Освен това Wi-Fi HaLow намалява консумацията на енергия и повишава качеството на сигнала при преминаване през различни препятствия от рода на стени.

Новата технология Wi-Fi HaLow обаче не може да постигне високите скорости на Wi-Fi. Но в концепцията „интернет на нещата” подобна скорост не е необходима в повечето случаи. Очаква се много устройства с поддръжка на стандарта Wi-Fi HaLow 900MHz да работят също в честотните диапазони 2.4 и 5GHz.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *